rengöring av kakelgolv och kakelfog

Allt om kakel och kakelfog

Så rengör du kakelfogar

Fogen mellan kakelplattor kan vara svårt att göra rent. Det kräver skrubbning och tvättning, och ibland till och med mer än så. Vi har satt ihop några tips som kan hjälpa dig att göra denna syssla lite enklare att utföra.

Fogmassa hjälper till att skydda sidorna på dina kakelplattor, men är också det som gör att dina plattor håller ihop och sitter fast. Det är svårast att hålla rent fogar i kök och badrum. Det beror på att det är där som mögel, fett, sot och smuts växer till snabbast. Det är bra att schemalägga tid till att rengöra fogarna så att det görs regelbundet för att undvika att smuts och mögel byggs upp, vilket kommer underlätta rengöringen.

Börja med att tvätta kakelfogarna med vatten för att få bort ytlig smuts. Jag skulle inte rekommendera att använda blekmedel på färgade kakelplattor eller färgad fogmassa eftersom det kan orsaka skador och blekning. För att skrubba fogar är det bäst att använda en borste med styv borst. En tandborste är för mjuk och du bör inte heller använda en stålborste. För att vara på den säkra sidan är det bäst att alltid öppna ett fönster intill det utrymme du rengör för att undvika att ångorna gör dig sjuk. Använd även skyddsglasögon och skyddshandskar. Du kan också börja med att provrengöra ett mindre område för att säkerställa att fogen inte förstörs eller tar skada på något vis. Blanda ALDRIG rengöringsmedel som har kemiska innehåll som orsakar skadliga reaktioner.

Bästa rengöringsmedlen

Kanske har du redan några av de bästa rengöringsmedlen hemma? Du kan t.ex. göra ett bra rengöringsmedel genom att blanda bakpulver med lika delar vatten så att det bildar en smet. Fukta kaklet och sprid ut pastan över det. Låt det sitta i ett tag och skrubba sedan rent med borste.

Du kan även använda blekmedel, men kom ihåg vad jag sa ovan om att det inte rekommenderas till färgat kakel eller fogar. Blanda blekmedel med lika delar vatten och spraya det direkt på fogarna. Låt det verka och titta på medan möglet löses upp och efterlämnar en ren, vit fogmassa. Detta kan man göra en gång i veckan för att hålla det rent.

Väteperoxid är annan bra rengöringsprodukt som du säkert också har hemma. Spraya bara och torka rent och du har desinfekterat på köpet! Detta är ett ekonomiskt och säkert rengöringsmedel att använda och väl värt att investera i.

Kommersiella produkter gör så klart också ett bra jobb, men du riskerar att behöva använda skadliga kemikalier. Om du ändå vill använda kommersiella produkter bör du vara extra försiktig kring barn. Läs, och följ, alltid instruktionerna på etiketten.

Om du gör det till en vana att rengöra fogarna varje vecka kan du undvika att det byggs upp stora mängder smuts som tar flera timmar att få bort. På så sätt kan du lägga den tiden på något roligare.

Smarta rengöringstips hittar du på Flyttstädning Södertälje – Städtips