Smart städschema med checklistor för städning

Städschema – Smart för Dig med lite tid

Checklista för städning – Så kommer du igång

Okej, jag SKA börja städa om en minut, direkt efter det här programmet, så fort jag tränat klart, direkt efter lunchen… STOPP! Du börjar när du är redo, och du kommer inte vara redo förrän du har slutat med alla ursäkter. Låt oss börja i rätt ände. Är det inte mycket lättare att laga mat efter ett recept? Locka håret med en locktång? Fästa en spik med en hammare? När du har de rätta verktygen att hjälpa dig med en viss uppgift är det så mycket enklare att påbörja, och därmed även avsluta, uppgiften. Och när du ska städa ditt hem då, skulle det inte vara bra att ha en checklista att utgå ifrån? Du kanske inte kan städa allt på en dag, eller så har du bara 2 timmar att städa på. Om du använder ett städschema kommer du att komma i gång snabbare och samtidigt känna dig duktig varje gång du kan stryka något från listan. Dela in din städning i checklistor efter hur ofta de skall göras – dagligen, veckovis, månadsvis, halvårsvis, årligen osv. Behöver du t.ex. damma av takfläktens blad varje månad? Nja, bara om du har svår astma eller är kronisk allergiker. Men för det mesta är det något som kan städas på halvårsbasis. Låt oss titta lite på hur man kan strukturera upp städningen utefter ett städschema.

Daglig städning

Att hålla ordning är en uppgift för alla i hushållet och inte bara för mamma och/eller pappa. Plocka upp efter dig. Även om du måste göra det själv så tar det max 10 minuter per rum. Snabbtorka av bänkar, ytor och apparater såsom TV-skärmen (som snabbt blir full av fingeravtryck). Notera att dagens LCD- och plasmaskärmar och liknande skärmar kräver speciella rengöringsmedel och inte vanliga fönsterrengöringsmedel. Läs tillverkarens förslag eller köp ett billigt rengöringsmedel för dator- och TV-skärmar på ditt lokala elektronikvaruhus. Organisera även posten dagligen, håll koll på det som skall sparas och kasta det som skall kastas. Många av de dagliga städuppgifterna bör göras av alla i familj och är enkla att utföra genom ett städschema.

Veckostädning

Om du har husdjur (barn räknas ej) bör du dammsuga två gånger i veckan. Trappor, sopning och skurning av golv, byta sängkläder, speglar, handfat, dammtorkning, avfallshantering, dusch och badkar och toaletter är sådant som skall fixas eller städas varje vecka. Jag brukar låta barnen gå runt och torka med en antibakteriell rengöringsduk varje vecka och torka av dörrhandtag med. De älskar verkligen att göra det och det är en lagom uppgift för dem att göra.

Månadsvis till årsvis städning

Dammsugning av spindelväv, möbeltyger, gardiner, persienner och socklar är något jag gör månadsvis. Det är också bra att städa ur kylskåpet varje månad. Att rengöra köks- och badrumskåpsytor är snabbt gjort och du kan passa på att ge dem en omgång med trärengöringsmedel någon gång per år. Jag brukar även städa ur sopkorgar och tunnor med antibakteriella våtservetter varje månad (en bra uppgift för barnen). Allt annat görs på halvårs- eller årsbasis.

Jag har förstås inte tagit upp alla städuppgifter här, men jag tror att du har fått en bra idé om hur man kan strukturera upp städningen i olika checklistor och städscheman baserat på hur ofta de skall göras. Dessa checklistor kommer verkligen att förenkla din städning.